Ce inseamna pentru mine o reteta de vara? Exact ceea ce am vazut in farfuria lui Andrei din fotografia de pe Instagram: #HaiSaMancamImpreuna taggliatelle cu dovlecei si creveti :) Da da, Andrei a postat fotografia cu masa lui folosind hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna, eu m-am indragostit iremediabil de pastele din poza si uite asa, reteta a ajuns aici pe blog :) E atat de simplu sa invatam sa gatim impreuna mese delicioase pentru familia noastra: voua va place sa mancati si sa pozati mancarea delicioasa? Foarte bine! Postati fotografiile cu mancare pe Facebook sau pe Instagram folosind #HaiSaMancamImpreuna si eu deconstruiesc reteta din spatele pozei, adica va invat sa o gatiti pas cu pas, asa cum v-am obisnuit deja, aici, in sectiunea Din poza in farfurie :) Win-Win situation, cum ar spune ardeleanul :) Voi invatati sa gatiti o reteta care va place foarte mult, eu imi gasesc inspiratia in pozele voastre cu mancare! :)
De ce m-am indragostit de pastele cu dovlecei si creveti postate de Andrei? Pentru ca, pur si simplu, strigau din farfurie “Teooooo, e varaaaa!” Dovleceii sunt unele din legumele pe care le iubesc maxim si vara sunt cele mai aromate. Sigur, acum le gasim pe tot parcursul anului in magazine, dar dovleceii de vara, de gradina... minunati! Iar combinatia de dovlecei si creveti imi aduce aminte de vacanta la Roma, unde am mancat aproape zilnic paste cu fructe de mare – creveti, cozze, vongole... pfffffff, ce vremuri! Imi lasa gura apa numai cand ma gandesc! Si, ori de cate ori ma ia dorul de vacanta sau de un loc anume, gatesc ceva specific, care stiu ca ne duce pe toti, nu doar pe mine ci pe toata familia, in locul acela minunat in care am petrecut momente faine :) Asa si cu tagliatelle de azi, le-a gatit pentru noi trei si le-am spus iubitilor mei (unu’ mai mare si unu’ mai mic, proaspat absolvent de clasa 0) #HaiSaMancamImpreuna ca la Roma! :)
Mai intai ne ocupam de paste, pe care le punem la fiert in 4 litri de apa. Cand apa incepe sa clocoteasca, punem pastele si putina sare, amestecam si le lasam sa fiarba cu un minut mai putin decat timpul indicat pe ambalaj, pentru ca pastele sa ramana al dente. Unul din lucrurile dragute pe care le iubesc la astfel de retete, pe langa gustul incredibil, este faptul ca sosul se face foarte repede si de obicei, pe cand pastele sunt fierte, putem sa le punem direct peste sos :)
Pentru sos, incingem bine o tigaie, apoi punem uleiul de masline si untul, amestecam pana untul e topit, apoi tragem la tigaie usturoiul, cateva secunde, avand grija sa nu se arda, pentru ca devine foarte amar. Punem apoi si crevetii, pe care ii decorticam si ii curatam. Amestecam bine, lasam pe foc mediu 4-5 minute, apoi adaugam dovleceii taiat bastonase. Atentie, la dovlecei nu folosim si mijlocul, cel cu semintele, pentru ca lasa foarte multa apa. Ce facem? Taiem “coaja” dovleceilor de cca 1 cm grosime, ca si cum i-am curata foarte gros, apoi ii taiem in bastonase, exact asa cum vedeti in poza :) Sotam dovleceii impreuna cu crevetii, 2-3 minute, nu trebuie sa fie foarte moi, ci sa ramana al dente. Adaugam apoi 100-150ml din apa in care au fiert pastele, punem si tagliatellele si pesto, amestecam bine, potrivim la gust de sare si piper.
Nu-i asa ca e simplu sa avem o masa pentru intreaga familie gata in mai putin de 20 min? :) Ce fain e sa vii vara acasa, seara pe racoare si sa le poti spune #HaiSaMancamImpreuna o cina usoara! :) Pofta mare, dragilor!