Astazi am ales:

Supa de linte


Cred ca nu am fost niciodata fan linte pentru ca... nu am mancat linte :) Nu vi se pare interesant cum obiceiurile alimentare din familia noastra tind sa ne dicteze o viata intreaga, chiar daca subconstient, ce ne place si ce nu ne place in materie de mancare? De cate ori nu vi s-a intamplat sa fiti intrebati “Vrei sa mananci spanac?” (de exemplu) si sa spuneti hotarati “Nu!”, pentru ca mai apoi sa va ganditi...”Stai putin, eu nici nu am mancat vreodata spanac!”. Sunt sigura ca ati patit asta, am patit-o si eu si asa am invatat sa nu spun niciodata NU unui fel de mancare numai pentru ca nu sunt obisnuita cu el, pentru ca mama nu l-a gatit sau in familia mea nu s-a folosit ingredientul X.

Exact asta s-a intamplat si cu lintea, pe care mama nu ne-a gatit-o absolut niciodata si pe care am descoperit-o tarziu, dar am invatat sa o apreciez. De aceea, cand am vazut fotografia postata de voi folosind #HaiSaMancamImpreuna cu o supa crema, automat m-am gandit sa va fac cunostinta cu supa crema de linte, poate asa reusim sa aducem un preparat nou la masa voastra in familie :) Supa de linte (care nu e neaparat sa fie crema, eu de exemplu nu o dau prin blender de fiecare data) este absolut delicioasa, aromata si foarte consistenta. Foarte apreciata la Istanbul si in Turcia in general, supa de linte este in meniul a 90% din restaurante si chiar si in localurile mici, care servesc numai kebab, supa de linte se ragaseste in meniu. Am incercat-o, am iubit-o, v-am adus-o si voua :)

Asa ca azi, dragii si dragele mele, #HaiSaMancamImpreuna o supa de linte facuta de gospo a voastra, cu 2-3 condimente aduse de la turcaleti :)

INGREDIENTE

Intr-o oala mare (min 3-4 litri) topim untul alaturi de uleiul de masline. Calim ceapa pana devine translucida, apoi adaugam ardeiul tocat fin si usturoiul, punem sare si piper si le calim pana ardeiul este moale. Tragem de pe foc si adaugam rosia, pe care o curatam de pulpa si samburi si o tocam fin, coaja de lamaie, condimentele, lintea, orezul si pasta de tomate. Amestecam bine si lasam totul pe foc 2-3 minute, la foc mediu, amestecand des. Turnam deasupra supa de pui sau de legume si lasam supa sa fiarba 30-40 min sau pana orezul si lintea sunt moi. Cand supa e fiarta, avem 3 optiuni: o lasam exact asa cum e, doar o potrivim de sare si de piper; folosim un blender pentru a pasa o parte din supa, astfel este cremoasa, dar are si textura sau facem crema toata supa si apoi o trecem prin sita pentru o supa crema foarte fina. Alegerea este numai si numai a voastra, gospodinele mele dragi :)

 La final, garnisim supa de linte cu zeama de lamaie, ulei de masline, crutoane sau, in cazul nostru si cu naut prajit, o delicatesa care se serveste in Turcia pe post de gustare :) Sa va fie de cel mai bine!




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Mihaela
( 2015-08-05 16:03:41 )
Si care sunt condimentele de la turci pe care le-ai folosit? :) Din ce vad la ingrediente, le gasim cu succes si la noi.

simona dragomir
( 2015-08-05 14:24:39 )
o sa incerc,poza si reteta m-au facut curioasa,multumesc pentru retetele tale , le astept pe cele viitoare

Regulament