Am crescut crezand ca dovleacul este bun numai pentru copt si mancat asa simplu, cu putin zahar sau scortisoara. Si uneori, toamna, la tara, unchiul meu ne scobea dovlecii, ii sculpta si ne punea inauntru o candela, ca sa ne faca lanterna. Desigur, fara nicio asociere cu Halloween-ul, ci pur si simplu pentru ca asa se facea la tara, in gospodariile unde erau copii mici si prea putine jucarii. Dar dovleacul copt este unul dintre preferatele mele si, cand am inceput sa gatesc, i-am gasit atat de multe utilitati pe langa a-l coace pur si simplu! Azi, inspirata de fotografia postata de Alexandra pe Facebook folosind #HaiSaMancamImpreuna, va propun o reteta de supa crema de dovleac, perfecta pentru zilele de toamna!
Intr-o oala incapatoare, topim untul si calim in el ceapa, pana devine translucida. Adaugam cubuletele de cartofi si supa de pui si lasam sa fiarba la foc mediu pana cartofii sunt fierti. Tragem oala de pe foc si, folosind un blender vertical, transformam amestecul in piure. Punem dovleacul copt, apa, laptele si smantana dulce, amestecam si lasam supa pe foc 15 minute, la foc mediu, amestecand des. Daca dorim o supa foarte fina, dupa ce e fiarta, o trecem prin sita. Condimentam dupa gust cu sare, piper, scortisoara, ghimbir si #HaiSaMancamImpreuna supa crema de dovleac, perfecta alaturi de crutoane!
Tips & tricks: puteti alege orice fel de dovleac pentru supa crema, insa eu prefer placintarul, pentru ca este mai dulce. Indiferent de dovleacul ales, il taiem in jumatate, ii scoatem cu ajutorul unei linguri semintele si apoi, in funtie de marime, il lasam in jumatate sau il taiem felii. Coacem dovleacul in cuptorul incins la 180°C pana furculita intra foarte usor in el. Asta inseamna ca este copt. Daca face o pelicula prea inchisa la culoare si vi se pare prea rumenit, nu va faceti griji, partea rumenita prea tare se indeparteaza foarte usor cu un cutit :) Dovleacul copt si facut piure se pastreaza farte bine cca o saptamana la frigider sau in congelator pentru cca o luna.