As minti daca v-as povesti vreo amintire legata de saramura de peste in familia mea, pentru ca...nu s-a gatit :) Recunosc, mama recunoaste, buni recunaste: neam de neam de gospodina din familia asta nu a facut saramura de peste, nu pentru ca nu ne-ar placea, ci pur simplu in zona noastra nu se mananca atat de mult si la noi, deloc. Dar, ca norocul, avem un nou membru al familiei care e dintr-o alta parte a tarii si a adus cu el si obiceiurile culinare, asa ca azi, inspirata de fotografia postata de Misha, va spun #HaiSaMancamImpreuna sarmaura de peste, asa cum am invatat recent sa o pregatesc :) Astept in comentarii si ideile/retetele voastre de saramura de peste!
Prajim legmele pe gratar, daca avem, daca nu, apelam la tigaia grill sau la plita, fara a le unge cu ulei, pana legumele sunt rumenite pe toate partile, apoi le scoatem intr-un castron, le acoperim cu folie alimentara si le lasam putin. De la abur, legumele vor fi foarte usor de curatat de coaja. Pastram sucul de la rosii. Punem legumele tocate foarte fin la fiert, impreuna cu sucul lor, sucul de rosii si o cana de apa. Lasam sa fiarba cateva minute, apoi adaugam usturoiul, pe care il trecem prin presa si il amestecam cu ulei pana avem un sos. Punem si foile de dafin, cimbrul si otetul. Lasam sosul sa mai dea un clocot.
Pestele trebuie curatat si spalat foarte bine, apoi prajit pe gratar, la fel ca legumele. Ungem pestele cu ulei si condimente inainte de a-l pune pe gratar. Pestii trebuie sa fie foarte bine rumeniti, cu pielea crocanta pe ambele parti inainte de a-i lua de pe gratar. Punem pestele intr-un vas incapator, turnam deasupra saramura si presaram totul cu patrunjel tocat marunt.
Saramura merge cel mai bine si mai bine cu o mamaliguta si, daca aveti posibilitatea sa prajiti pestele pe un gratar, gustul dat de jar va fi....apfffff! Saramura facuta la ceaun este delicioasa, asa ca, puteti profita de toamna calda de care avem parte pentru o iesire la gratar cu toata familia, la o saramura de peste! :)