V-am rugat sa o mai ajutati pe subsemnata gospo cu surse de inspiratie, cu mancaruri care va plac voua foarte mult sau care va fac cu ochiul in fotografii, sa le postati pe Facebook sau Instagram folosind #HaisaMancamImpreuna, pentru ca apoi eu sa gatesc retetele din spatele lor aici, in sectiunea Din poza in farfurie, aici pe blog :) Ii multumesc mult Persidei, care mi-a dat o idee geniala: salata cu fregola! :)
Ce e fregola asta? Niste paste de origine din Sardinia, Italia. Dar, e foarte asemanatoare cu ceea ce noi stim ca si cous-cous, cu boabele rotunde, mari, un soi de paste facute din faina grisata, de grau dur, care se aseamana foarte mult cu cele pe care le-am mancat in Tunisia, la o cina Berbera, sub denumirea de Berkoukes, o mancare cu legume multe, un sos consistent, si cous-cous din aceasta cu boabe mari. Insa, nu doar berberii din vizita mea in Tunisia il pregatesc asa, ci si mama si pe vremea gradinitei mele, aveam si noi in meniu un fel de tocanita cu cous cous. Mama insa a evoluat foarte mult din punct de vedere gastronomic si a inceput sa faca tot felul de salate pe baza de cous cous, una dintre ele chiar recent, de ziua lui Luca si toate mamicile dar si piticii au iubit-o! Cum prepara Mama Lucia salata de cous cous? Fierbe cous-cous-ul, apoi il limpezeste foarte bine de apa si il amesteca cu legume de sezon: ceapa verde, ridichi, castraveti, bucatele de lamaie, toate legate impreuna de un dressing minunat cu ulei de masline, zeama de lamaie si un pic de miere, apoi....#HaiSaMancamImpreuna
Inspirata de ideea Persidei dar si de salata mamei, azi va ofer versiunea mea de Salata Fregola, colorata si vesela, perfecta intr-un bol imens in mijlocul meselor in familie.
Mai intai fierbem pastele fregola dupa instructiunile de pe ambalaj, in apa clocotinda, cu putina sare, 8-10 minute sau cat sa ramana al dente. Apoi le scurgem foarte bine de apa si, intr-o tigaie incapatoare, incingem uleiul si prajim fregola astfel incat sa fie frumos rumenita pe toate partile, amestecand des. Asta o va face mult mai crocanta.
Mutam pastele intr-un bol incapator, pentru salata si adaugam samburii de la rodie, pe care o curatam cu mare grija sau, daca ii avem ca si ajutoare pe cei mici, le punem frumos un sortulet si ii implicam si pe ei in procesul de curatare al rodiei: taiem rodia in jumatate si apoi, se curata cel mai usor intr-un bol mare, sub apa :) Cei mici vor iubi activitatea asta!
Punem si boabele de rodie peste fregola, dar si restul ingredientelor: patrunjelul taiat marunt, fisticul, caju sau samburii de pin pe care le toastam putin intr-o tigaie, fara adaos de ulei sau grasime, numai cat sa prinda putina culoare si sa isi elibereze uleiurile esentiale, asta le va potenta aroma :)
Amestecam totul, stropim cu ulei de masline, zeama de lamaie si un strop de miere sau, si mai bine, melasa de rodie sau putina reductie de otet balsamic, apoi...#HaiSaMancamImpreuna si toata lumea la masa! :)