#HaiSaMancamImpreuna una dintre cele mai dragi salate, pe care o mancam in familie cel putin o data pe saptamana, mai ales vara: salata caprese. O clasica a bucatariei italiene, Salata Caprese are ingrediente simple: rosii, mozzarella, busuioc, ulei de masline. De aceea, este foarte important ca ingredientele folosite sa fie de cea mai buna calitate, pentru ca in asta sta secretul unei Salate Caprese reusite: mozzarella cea adevarata este mozzarela di buffala, adica mozzarella din lapte de bivolita, cu o aroma specifica si absolut delicioasa. Sigur, putem folosi si mozzarella din lapte de vaca, insa, numai ca sa stiti, ea se numeste fior di latte si, desi mult mai accesibila ca si pret, nu este nici pe departe la fel de aromata ca “the real thing” :)
Rosiile trebuie sa fie foarte bine coapte si, de obicei, le alegem de aceeasi dimensiune cu mozzarella, astfel incet feliile sa se suprapuna frumos in salata. Busuiocul trebuie neaparat sa fie proaspat si sugestia mea este sa cumparati busuioc la ghiveci, care sta foarte bine pe blatul de bucatarie si il aveti mereu la indemana! Iar uleiul de masline, cel care leaga totul si da un sens salatei noastre, trebuie sa fie extra-super-mega-uber virgin, adica ulei de prima presa, din masline alese “pe spraceana” :)
Pe timp de iarna insa, cand rosiile pe care le gasim in magazin nu prea au gust, prefer sa aleg rosii cherry si branza bilute de aceleasi dimensiuni - mozzarella bocconcini – dar busuiocul este intotdeauna unul proaspat.
Taiem mozzarella si rosiile felii mai groase, de cca ½ cm si asezam pe un platou, alternativ, felii de rosii si felii de branza. Asta e una dintre operatiunile preferate ale celor mici, asa ca puteti sa ii chemati sa va ajute, vor fi foarte incantati :) Pintre feliile de branza si rosii punem frunzele de busuioc, apoi stropim totul cu ulei de masline si reductie de otet balsamic. Sare si piper? Dupa gustul fiecaruia! Apoi, #HaiSaMancamImpreuna o salata delicioasa, perfecta alaturi de carne de pui la gratar, de exemplu :)