De cand am luat masina de paste, nu doar ca o folosesc foarte des pentru ca mi-e foarte draga, dar am incercat tot felul de retete de paste si cred ca aceasta este magia unei masini de paste: nu doar ca avem mereu paste proaspete in casa (care sunt muuuult mai bune decat cele uscate) dar pot face diverse combinatii: cu spanac pentru paste verzi, cu putina pasta de tomate pentru paste rosii, cu tot felul de condimente! Azi insa, inspirata de fotografia postata de Buruletz pe Instagram cu hashtag-ul #HaiSaMacamImpreuna vorbim de ravioli, tortellini, tortelloni etc sunt preferatele mele pentru o masa rapida, pentru ca ajunge sa le fierb, sa le trag la tigaie in putin ulei de masline si usturoi sau busuioc si gata masa!
Punem faina cernuta impreuna cu sarea intr-un bol mare si incapator si facem o gropita in mijloc, unde punem ouale batute impreuna cu apa si uleiul. Amestecam, la inceput cu o lingura de lemn si apoi incepem sa framantam pana avem un aluat tare, bine legat. Facem o bila de aluat, il mutam pe planseta tapetata cu faina si il framantam 15-20 de minute sau pana aluatul devine elastic si fin. Il acoperim cu un servet curat si il lasam se se odihneasca o jumatate de ora.
Pentru umplutura, scurgem foarte bine de apa ricotta si mozzarela, apoi amestecam toate ingredientele pana avem o pasta de branza. Impartim aluatul pentru ravioli in 4 parti egale si lucram cu o parte de aluat o data. Intindem aluatul folosind masina de paste (dam aluatul de 2 ori prin fiecare grosime a masinii, pana ajungem la cea mai subtire) sau cu sucitorul, pe masa pudrata cu faina, astfel incat sa avem o foaie de aluat cu grosimea de 2 mm. Pe jumatate din foaia de aluat, punem cate o lingurita de umplutura, in 4 in 4 cm. Cu o pensula de patiserie, ungem aluatul cu apa, in jurul umpluturii, apoi indoim foaia de aluat, astfel incat jumatatea fara umplutura sa vina peste cea cu umplutura si taiem in patrate, folosind o rola zimtata pentru patiserie. Da, este o procedura nu atat dificila pe cat minutioasa si trebuie facuta si destul de repede, pentru ca aluatul se usuca repede, DAR o data ce va intrati in mana, veti vedea ca e foarte usor :) Si da, prinde foarte bine un ajutor in bucatarie la reteta de ravioli, deci ii puteti chema si pe cei dragi sa gatiti impreuna :)
Ravioli proaspeti se fierb in apa cu sare (muuuuulta apa, da? Pentru 100g paste fierbem 1 litru de apa cu ¼ lingurita sare), 2-3 minute sau pana ravioli plutesc la suprafata si sunt moi. Dupa ce ii scurgem de apa, putem sa le spunem tuturor #HaiSaMancamImpreuna si sa ii servim asa cum sunt sau alaturi de orice sos de paste :)