Astazi am ales:

Rata cu varza rosie


Expresia “rata pe varza” nu mi-a fost niciodata cunoscuta din bucataria proprie, ci mai degraba auzita in filme si...la altii. Da, trebuie sa recunosc, nimeni din familia mea, pana la mine, nu a gatit rata pe varza, noi mergeam pe varianta carnati pe vraza, varza scazuta, varza a la cluj si toate tipurile posibile de sarmale cu varza si afumatura :)

Dar, am descoperit de una singura varza rosie si de atunci e prezenta destul de des in meniul nostru, ca si fel principal sau garnitura, de la caz la caz. Fotografia postata de Radu Vidican cu rata pe varza rosie m-a facut o pofta nebuna de varza rosie, calita putin si apoi fiarta in suc de merisoare sau de portocale si, bineinteles, o portie de rata frumos rotisata :) Radu a fost  si mai dragut si ne-a explicat si cum a pregatit el rata si varza rosie, asa ca am combinat retetele noastre si a iesit o mancare delicioasa! :) 

INGREDIENTE

Taiem varza marunt, folosind un cutit bine ascutit sau un aparat special pentru razuit. Intr-o oala mare, incingem ulei si calim ceapa si merele pana devin moi, apoi adaugam stafidele si jumatate din sucul de coacaze. Lasam sa fiarba la foc mic, pana varza este moale. Daca sucul scade prea mult, mai adaugam putin cate putin. Potrivim la gust de sare si piper :)

 Pieptul de rata, desi pare complicat, se gateste foarte usor: spalam foare bine pieptul de rata, si crestam pielea cu grija, folosind un cutit foarte ascutit, fara sa ajungem la carne. Taiem trasnversal sau un romburi, toata pielea. Condimentam pieptul de rata cu sare si piper si il punem apoi in tigaia rece, fara adaos de grasime, cu pielea in jos. Il tinem la foc puternic 3-4 minute (in functie de intensitatea focului) sau pana pieptul de rata se desprinde usor de pe tigaie si este frumos rumenit. Il intoarcem si il mai tinem 1-2 minute. Il mutam apoi intr-o tava (tava trebuie sa fie si ea incinsa, deci o tinem in cuptor), pe care o dam la cuptorul incins la 180°C, 4 minute pentru piept de rata mediu, 6 minute pentru mediu spre bine facut si 8 minute pentru bine facut. Lasam pieptul de rata sa se raceasca putin, pentru ca nu-l putem felia cat e inca fierbinte.

 Si cam asta e tot, putem spune linistiti #HaiSaMancamImpreuna rata pe varza, doar ca e o reteta mult mai deosebita decat cea clasica :)




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament