Madlenele lui Proust sunt parfum pe langa ce am simtit eu cand am vazut poza cu pulpele de pui crocante, postata de @AppleJuiceDj pe Instagram cu #HaiSaMancamImpreuna! In 2 secunde am vazut in mintea mea TOT: mesele in familie, mama, tata, bunicii materni, noi doi, eu si fratele meu si catelul, stransi toti in jurul mesei, asteptand. Ce? Cum ce? Asteptand-o pe Buni Sia sa puna in mijloc, pe un fund de lemn, cratita cu pulpe de pui la capac. Una dintre mancarurile mele preferate all time, o clasica in familia noastra, un pranz care ne strangea tot timpul, pe toti impreuna. Cratita, cea pe care o vedeti si in poze, este aceeasi pe care Buni a incercat prima data reteta asta, aceeasi pe care i-a dat-o mamei cand s-a casatorit, aceeasi pe care o folosesc si eu pentru pulpele de pui crocante, pentru ca e singura in care ies exact ca si in copilarie. Da, a fost foarte greu de obtinut cratita, recunosc, singura mea scapare a fost faptul ca ii plac foarte mult lui Luca pulpele preparate asa si pe principiul “totul pentru nepotel, nimic pentru noi”, bunicile au renuntat la cratita minune fara prea multe proteste :) Asa ca, va pot prezenta si voua cum se fac cele mai bune pulpe de pui in familia noastra.
Desigur, condimentele pentru pui au un rol vital in aceasta problema a pulpelor perfecte, de aceea ma asigur de fiecare data ca am facut stocul de mix de condimente Cajun pentru pui :) Sigur, Buni nu folosea aceleasi condimente, dar, ca orice buna gospodina, am muncit la imbunatatirea retetei invatate de la ea si am inceput sa imi prepar singura amestecurile de condimente.
Pentru mix-ul de condimente Cajun pentru pui folosesc asa:
¾ cana sare de mare
1 cana boia (eu am folosit dulce)
¾ cana fulgi de ceapa
6 linguri fulgi de usturoi
6 linguri cimbru uscat
6 linguri busuioc uscat
2 linguri condimente pentru pui
2 lingurite piper negru
2 lingurite piper alb
2 lingurite piper cayenne
O data pregatite condimentele, spalam bine pulpele de pui, le curatam de pielite si le crestam pe fiecare cu un cutit bine ascutit, ca sa fim siguri ca se vor patrunde bine la cuptor. Punem apoi pulpele de pui intr-un bol mare, turnam desupra cei 150ml de ulei si 3 linguri bune de condimente. Amestecam bine bine bine bine bine bine (ati prins voi ideea ca amestecam foarte BINE, nu? :) ) Bun! Pregatim apoi cratita minune: punem un litru de apa in cratita (cam cat sa o umplem pana la jumatate), ii punem capacul si pe capac punem pulpele de pui si tot uleiul in care au stat. Turnam apoi, cu mare grija apa, pe langa pulpe, ca sa nu “spalam” condimentele. Dam cratita la cuptorul incins la 200°C, 40 de minute, timp in care intoarcem pulpele o data, ca sa fim siguri ca se rumenesc uniform.
Cat timp pulpele stau la cuptor, ne ocupam de garnitura, care poate fi un piure de cartofi, chiar mai special, in care sa punem si 1-2 catei de usturoi trecuti prin presa sau dati prin razatoare sau, puteti sa mergeti pe varianta aleasa de noi, tot o clasica a familiei noastre, descoperita de mama de data asta: legume la cuptor!
Ingrediente pentru legume la cuptor pentru 4 persoane:
1.5 kg cartofi noi mici
2 legaturi morcovi tineri (5-6 morcovi mari)
2 capatani mari de usturoi
1-2 dovlecei
100ml ulei
200ml apa
sare, piper, boia, ierburi aromatice
Spalam bine cartofii folosind un burete pe care il tinem special pentru legume si fructe. E important sa spalam foarte foarte bine cartofii, mai ales ca NU ii curatam de coaja, da? Apoi taiem cartofii wedges, ii punem in tava. Va fi nevoie de o tava incapatoare, pentru ca legumele sa nu stea foarte inghesuite si sa se poata rumeni frumos toate. Peste cartofi punem morcovii, tot asa, spalati bine si taiati rondele, mult usturoi, care, o data copt, va aroma intreaga mancare si dovleceii, pe care nu ii curatam de coaja, ci ii spalam bine si ii taiem cuburi de marimea cartofilor. Punem toate legumele in tava, turnam deasupra uleiul, apa si condimente dupa gust, apoi le amestecam si dam tava la cuptor la 200°C, 30 de minute sau pana furculita intra usor in legume. Din cand in cand, nu uitati sa scoateti tava din cuptor si sa agitati legumele, ca sa nu se lipeasca de tava si sa se coaca uniform.
Puteti sa mancati cu muraturi sau, de ce nu, cu un sos ranch facut in casa, pentru care aveti nevoie de:
o cana maioneza
½ cana smantana/iaurt grecesc
1 lingura mustar
2 fire ceapa verde tocate marunt
½ ceapa rosie mica, taiata foarte fin
3-4 catei de usturoi, dati pe razatoare sau trecuti prin presa de usturoi
2 fire de menta ale caror frunze le tocam fin
sare si piper proaspat macinat
Si cand totul e gata, si pulpele de pui crocante si legumele, putem sa chemam toata familia la masa! Si voi raspunde cu totii la #HaiSaMancamImpreuna, pentru ca arata wow, totul este colorat si delicios!