Cu puiul la cuptor, intreg, perfect rumenit sunt foarte familiara inca din copilarie, cand mama ne facea “pui pe sticla”, care era mai degraba un “pui pe borcan”, si care ne facea de fiecare data sa ne strangem in jurul cuptorului si sa asteptam cu sufletul la gura sa fie gata. Batalia cea mare se dadea pe pielea de pe pui, atat de rumena, aromata si crocanta :) Puiul pe sticla se facea foarte simplu: un pui intreg, spalat, curatat foarte bine si condimentat cu tot ce avea mama mai bun prin sertarul de condimente, era asezat pe o sticla trainica sau un borcan umplut cu apa, suficient de ingust incat puiul sa il poata cuprinde. Apoi il asezam cu grija in cuptor, in picioare, si asteptam minunea de la final :)
De puiul pe sticla mi-a adus aminte fotografia postata de Georgiana pe Facebook, folosind hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna si inspirata de ea, gatesc azi pentru voi un pui umplut, pe care nu o sa il dezosam, pentru ca stiu ca timpul in bucatarie este limitat pentru majoritatea dintre voi cei care va impartiti intre familie si birou. Noi facem o varianta de pui foarte simpla de gatit de oricare dintre voi, dar perfecta pentru masa de duminica in familie :)
Spalam foarte bine puiul, il curatam atat pe interior cat si pe exterior, apoi il tamponam cu hartie de bucatarie pentru a-l usca foarte bine. Amestecam untul cu ierburile aromatice uscate, sare, piper si boia afumata, pentru un unt extrem de aromat, cu care ungem bine puiul la interior si exterior. Ridicam usor pilea puiul de pe spate si piept, astfel incat sa il ungem cu unt si intre piele si carne. Spalam bine lamaile si ierburile aromatice, taiem lamaile in 4 si umplem puiul cu lamaie si ierburi aromatice.
Incingem cuptorul la 180°C asezam puiul in tava grill, unsa cu putin ulei si apa si dam la cuptor 30 min sau pana puiul face o crusta frumoasa. Scoatem tava din cuptor, acoperim puiul cu folie de aluminiu, ca sa nu se rumeneasca prea tare si dam din nou la cuptor, o ora. Verificam puiul folosind un cutit sau o furculita, care trebuie sa intre usor in carne daca puiul este facut. Timpul de coacere variaza in functie de cuptor dar si de marimea puiului folosit, deci e de preferat sa mergem pe incercate. In ultimele 30 min de coacere, scoatem puiul din cuptor, punem in tava legumele, pe care le stropim cu ulei de masline si le condimentam cu sare si piper. Asezam puiul peste legume si indepartam folia de aluminiu, pentru ca puiul sa faca o crusta frumoasa.
Va inchipuiti cum miroase puiul acesta imediat ce e scos din cuptor? Si cat de repede ii va aduce la masa pe cei dragi cand le veti spune #HaiSaMancamImpreuna? :) Eu sunt sigura ca este o reteta care va avea succes in familia voastra! Sa va fie de cel mai bine, dragii si dragele mele!