Astazi am ales:

Pui cu sos de gorgonzola


De ce imi place puiul cu sos de gorgonzola? De ce m-am bucurat atat de mult de poza postata de Alina cu hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna? Pentru ca, din punctul meu de vedere, puiul cu sos de gorgonzola este o varianta gourmet, mai high class, mai moderna sau mai cum vreti sa ii spuneti a uneia dintre mancarurile mele preferate – papricasul de pui! :) Da da, sa nu radeti dar mie de papricasul de pui imi aduce aminte sosul super cremos, atat ca il imbogatim cu un pic de gorgonzola si, de cand am descoperit cat e de dulce si crocant, cu piper roz boabe :)

Ce este papricasul? Ardelenii stiu sigur, pentru ca este una dintre mancarurile noastre “de temelie”, mult mai comuna in familiile din zona mea decat gulasul, de exemplu. Papricasul, la mine acasa, este din pui sau din ciuperci: calim ceapa, punem multa boia (de la ungurescul Paprika – de aici si numele de “Papricas” si condimente, apoi acoperim carnea cu apa si o lasam sa fiarba pana e gata. Apoi, se face un sos alb, din smantana, faina si zeama de pe carne, se toarna sosul peste carne si se garniseste cu mult mult patrunjel verde tocat marunt. Sigur, asta e reteta pe scurt, dar cert este ca papricasul are un sos alb cremos, minunat alaturi de mamaliguta sau “macaroane” asa cum le spune Buni Sia oricarui tip de paste :)

Asa ca azi facem un pui care aduce foarte mult cu papricasul meu iubit. Si al lui Luca. Pentru ca am si acum un filmulet cu el la 1 an si ceva, stand in scaunelul lui special pentru masa, cu cate o lingura in fiecare mana, strigand din toata inima “pa-pri-cas! Pa-pri-casssss!” Era singura mancare cu care stiam ca merg la sigur cand era mic si una dintre mancarurile cu care buni si mama merg la sigur pentru mesele noastre in familie. Pentru ca, indiferent cat de mici sau de mari suntem, indiferent ca suntem copii lui mama sau nepotii ei, nu putem refuza cand ne spune #HaiSaMancamImpreuna un papricas :)

Vedeti cat amintiri imi trezeste o simpla poza cu mancare? Asa ca, va rog mult sa continuati sa faceti asta: postati retetele voastre cu mancarurile voastre preferate pe Facebook sau Instagram folosind #HaiSaMancamImpreuna si eu va invat cum sa le gatiti aici, in Sectiunea din poza in farfurie de pe blog :) Astept cu mare drag pozele voastre! 

INGREDIENTE

Spalam bine pieptul de pui, apoi il ungem cu amestecul facut din uleiul de masline si mix-ul de condimente facut in casa, apoi il prajim pe grill, pana e frumos rumenit pe ambele parti.

Mix de condimente pentru pui:

 ¾ cana sare de mare

 1 cana boia (eu am folosit dulce)

 ¾ cana fulgi de ceapa

 6 linguri fulgi de usturoi

 6 linguri cimbru uscat

 6 linguri busuioc uscat

 2 linguri condimente pentru pui

 2 lingurite piper negru

 2 lingurite piper alb

 2 lingurite piper cayenne

 

Cu cat puiul este mai subtire, cu atat se face mai repede si se patrunde mai bine. Daca feliile de piept de pui sunt mai groase si credeti ca nu se fac complet pe gratar, puteti sa le lasati pe gratar pana se rumenesc bine pe ambele parti si fac dungulitele specifice gratarului, apoi sa le mutati intr-o tava si sa le dati 10 minute la cuptorul incins la 200°C.

Pentru sosul de gorgonzola, incingem bine bine o tigaie incapatoare, apoi punem boabele de piper si le lasam cateva secunde, pana incep sa crape. Turnam smantana dulce deasupra si o lasam sa dea in clocot. Adaugam gorgonzola maruntita si parmesanul si amestecam pana branza e topita si sosul este cremos. Condimentam cu sare si piper dupa gust (atentie, gorgonzola, in functie de producator poate fi mai mult sau mai putin sarata, deci mergem pe gustate) si la final punem patrunjelul verde, tocat marunt.

Ca si garnitura la puiul cu sos de gorgonzola puteti merge pe varianta cea mai simpla: legume fierte la abur: sparanghel, fasole vedere, mazare, morcovi tineri sau, putem sa facem o garnitura de cartofi noi, pe care ii coacem pur si simplu, unsi cu putin ulei de masline si condimentati cu sare gunjoasa. Apoi, proaspat scosi din cuptor, ii strivim pe un tocator si punem in mijlocul fiecaruia putin unt si sare :) Nimic mai simplu, dar sunt sigura ca toata lumea va veni la masa, pentru ca nu ai cum sa rezisti celui mai cremos sos :) #HaiSaMancamImpreuna, dragii mei cei mai dragi! :)

 




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament