Chiar daca Ardealul este vestit pentru papanasii prajiti, serviti cu multa smantana si dulceata de fructe de padure sau afine, in familia mea nu s-au gatit niciodata papanasii asa. Mama a invatat sa faca papanasi prajiti de la mine si eu am invatat sa fac papanasi fierti de la ea :) Si mama i-a invatat de la Buni Sia, pe care am prins-o exact de unde i-a invatat cand am mostenit de la ea cartea de bucate a Sandei Marin, unde reteta de papanasi fierti era incercuita si pagina toata plina de faina, semn ca a fost incercata de multe ori :)
De aceea, urmarind fotografiile voastre prostate pe Facebook si Instagram folosind hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna, am vazut ca este un trend cu papanasii, fiind probabil unul dintre desturile preferate ale romanilor. Eu m-am gandit azi sa va invat sa faceti papanasi fierti, care la fel, se servesc cu smantana si dulceata sau cu ciocolata, insa sunt o varianta mult mai light a papanasilor clasici. Ce ziceti? Incercam ceva nou pentru masa in familie? Va asigur ca, desi fierti, sunt absolut deliciosi, mai ales in combinatie cu pesmetul amestecat cu zahar si un strop de scortisoara.
Pentru garnisit:
200g pesmet
50g zahar
50g unt
o lingurita scortisoara
o lingura zahar vanilat
Mai intai ne ocupam de amestecul de pesmet, pentru care incingem intr-o tigaie untul, punem apoi pesmetul si amestecam in continuu, 2-3 minute sau pana pesmetul e frumos rumenit. Tragem de pe foc, adaugam zaharul, zaharul vanilat si scortisoara si amestecam bine.
Branza de vaci pe care o folosim trebuie sa fie foarte bine scursa de apa, de preferinta intr-un tifon, operatiune pe care o adora cei mici, asa ca puteti sa ii implicati in bucatarie :) O data scursa branza de vaci (eu aleg intotdeauna o branza de vaci tip bulgarasi, care este mai uscata), punem toate ingredientele intr-un bol mare si le amestecam cu mana, pana avem o compozitie omogena. Desi compozitia poate sa vi se para moale, e de preferat sa modelati papanasii cu mainile pudrate cu faina sau pe planseta pudrata cu faina, decat sa adaugati mai mult faina in amestecul de branza, pentru ca apoi, papanasii vor iesi prea tari. Si decat papanasi tari ca piatra, iuti ca sageata... mai bine lucram putin mai mult la modelare, nu? :)
Pana modelam papanasii, punem o oala de 4 litri cu apa si o lingurita de sare la fiert. In momentul in care apa cloteste, dam focul la minim si punem papanasii. Aceasta este partea preferata al celor mici, pentru ca ii putem pune sa urmareasca momentul in care papanasii se ridica la suprafata. Asta inseamna ca sunt gata si ii putem scoate din apa in care au fiert, folosind o spumiera. Imediat ce scoatem papanasii, ii rostogolim prin amestecul de pesmet si zahar, astfel incat sa fie acoperiti uniform.
Puteti modela papanasii de dimensiunea unei mingi de ping pong sau sub forma clasica, de inelus. Indiferent de forma pe care o alegeti, cei mici for fi incantati sa va ajute la modelat! :) Cand toti papanasii sunt gata, puteti striga pe toata lumea la masa si #HaiSaMancamImpreuna papanasi fierti, cu smantana si dulceata!