Astazi am ales:

Panna cotta


De fiecare data cand vad poze cu panna cotta, cand o gatesc sau o mananc undeva...zambesc :) Da, panna cotta imi aduce mereu zambetul pe buze si culmea, desi imi place enorm de mult, nu zambesc din cauza gustului deosebit, ci pentru ca imi aduce aminte de inceputurile mele ca si gospodina. Panna cotta, tocmai pentru ca imi place atat de mult, este una dintre primele retete pe care am incercat-o cand am inceput sa gatesc. Da, eu nu stiam decat sa fac un ou in tigaie (si chiar si la asta aveam emotii ca ceva nu va iesi cum trebuie) dar m-am incumetat sa fac panna cotta. Si, ca orice gospodina bine intentionata, m-am documentat, am ales reteta perfecta si am inceput chiar cu jeleul de fructe, pentru ca mi s-a parut mai greu de facut si a vrut sa il exresez o data inainte de marea reteta. Si mi-a iesit chiar bine :)

Dar...la panna cotta am facut un maga fail! Nu folosisem niciodata gelatina, dar peste tot, in toate retetele pe care l-am citit, scria ca se prepara dupa instructiunile de pe ambalaj...deci nu avea cum sa fie prea greu! Doar ca pe pliculetul de gelatina scria ca este suficienta pentru 500ml de lichid, iar in mintea mea, nu stiu nici pana azi de ce, a sunat ca “se dizolva in 500ml lichid”...asa ca, dupa ce am facut compozitia pentru panna cotta, am pus gelatina inmuiata in...500ml de apa :) NU pot explica in cuvinte ciorab care a iesit in cratita sau disperarea din ochii mei, dar cert este ca...prima mea panna cotta nu a iesit deloc, dar deloc, asa cum speram :)

Nu va faceti griji, de atunci au trecut 9 ani si gelatina...pfffff...gelatina mi-e la degetul mic! Si vreau sa va invat si pe voi sa o folositi in reteta de azi, pentru ca panna cotta este o super reteta de vara, care trebuie incercata o data si apoi devine o preferata a familie cand spunem #HaiSaMancamImpreuna ceva bun! :) Ioana, multumim pentru inspiratie si fotografia postata pe Instagram folosind hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna! 

INGREDIENTE

Mai intai ne ocupam de galtina, pe care o dizolvam in 50ml apa rece, o amestecam bine si o lasam 10 minute sau pana arata ca un jeleu. Intre timp, punem intr-o craticioara laptele, miezul de la pastaia de vanilie si pastaia cu totul si le lasam pana laptele sta sa inceapa sa fiarba. Oprim focul, amestecam bine, acoperim si lasam 10 minute sa se infuzeze bine laptele cu vanilia. Strecuram laptele, apoi punem si smantana dulce si zaharul si punem totul pe foc, amestecand pana zaharul se topeste. Tragem de pe foc, punem gelatina si amestecam pana se topeste.

 

Daca serviti panna cotta in cupe, o turnati pur si simplu in recipente si o dati la rece. Daca vreti sa o puteti scoate din forma, fie folositi forme individuale din silicon, fie ungeti formele cu de sticla cu foarte putin ulei inainte de a turna amestecul pentru panna cotta.

 

Dam la rece min 5-6 ore, de preferinta peste noapte. Da, stiu, va fi o noapte destul de agitata la gandul ca exista asemenea bunatati in frigider, dar...arta cere sacrificii si arta culinara cu atat mai mult :) Dupa cele 6 ore chinuitoare, scoatem panna cotta de la fa firgider, punem desupra susul de fructe de padure si...#HaiSaMancamImpreuna!

 

Cum facem sosul de fructe de padure? Punem intr-o craticioara toate ingredientele, cu mentiunea ca NU punem apa daca folosim fructe congelate, da? Lasam totul sa fiarba la foc mic, pana sosul incepe sa se ingroase. Pe masura ce se raceste se va intari si mai mult, deci nu il tineti prea mult pe foc, 15 minute ar trebui sa fie suficiente :)

 




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament