Pancakes sau clatitele americane nu sunt o traditie in familie mea, nu va pot spune o reteta din copilaria mea, de pancakes pe care le-ar fi facut mama sa bunica, dar au devenit in timp preferatele noastre, mai ales dupa ce mama a locuit foarte multi ani in America si a adus cu ea si diverse retete sau obiceiuri culinare de acolo. Sincera asa fiu, eu cred ca mama le prefera in locul clatitelor clasice pentru ca mereu a avut oroare ca nu ii ies la fel de subtiri si dantelate ca ale bunicii. Buni Sia este intr-adevar “maestrul clatitar” in familia noastra si ii ies perfecte de fiecare data, le coace in aceeasi tava de fonta de minim 40 de ani, pe care o unge cu o pana inmuiata in ulei inainte de fiecare clatita :) Cand eram la mama si ii spuneam sa ne faca si ea clatite si o suna pe Buni sa ii ceara reteta, nu ajungeau la consens, pentru ca Buni nu vroia sa isi spuna secretele, cantitatile si mereu raspundea evaziv “pui faina”....”cata?” intreba mama de la celalalt capat al firului....”cata trebuie” raspundea Buni. “Si ce sa pun? Lapte sau apa minerala?”....”cu ce crezi tu ca iti iese mai bine” :) Si dupa 10 minute de convorbire “pe dupa visini” in care mama nu ii spunea “dar spune-mi o data reteta!” si Buni nu spunea “nu ti-o spun, ca e secreta!” Isi multumeau una alteia politicos si mama nu mai facea nicio clatita :)
Insa pancakes a invatat sa faca si ii plac foarte mult, in orice fel de combinatie si sper sa va placa si voua si sa va ofere o varianta de #HaiSaMancamImpreuna un mic dejun delicios! Tocmai pentru ca in vremurile moderne toata familia are un program haotic peste zi, puteti profita de dimineti, in special cele din weekend, pentru a lua micul dejun impreuna si a povesti despre ziua si spatamana fiecaruia. Nu uitati, sa mancam impreuna nu inseamna doar sa luam masa, ci sa impartasim momente speciale, sa ne facem amintiri impreuna, sa fim o familie :)
Amestecam intr-un bol mare, cu mixerul sau cu telul laptele, laptele batut, ouale, zaharul si miezul de la batonul de vanilie, pana avem o compozitie omogena. Punem apoi si faina, cernuta impreuna cu sarea si praful de copt. Puteti adauga si putina scortisoara, daca va place :) La final trebuie sa avem o compozitie mai groasa decat cea pentru clatite, o compozitie care sa cada mai greu de pe lingura.
Incingem apoi o tigaie antiaderenta, pe care o ungem cu putin ulei, folosind o pensula de patisserie. Punem o jumatate de polonic din compozitie in tigaie. Putem sa coacem 3-4 pancakes in acelasi timp, daca avem o tigaie suficient de incapatoare. Ceea ce eu va incurajez sa faceti, pentru ca “infometatii” se vor strange in jurul vostru si nu veti apuca sa coaceti in ritmul in care pancakes-urile proaspete sunt infulecate :) Da da, sunt exact genul de mic dejun care ii strange pe toti, de la mic la mare, in jurul mesei. Le coacem cam 1 minute pe o parte, pana cand incep sa faca bule pe partea superioara. Atunci e momentul sa le intoarcem si sa le prajim pana sunt frumos rumenite pe ambele parti. Pont: prajiti pancakes la foc mic, altfel se vor rumeni foarte repede la exterior, dar vor ramane necoapte la interior.
Apoi, o data scoase pe un platou, le puteti pudra cu zahar, sau, si mai bine zic eu, le asezati pe un platou si de jur imprejur puneti fructe proaspete, siropuri de tot felul, sosuri de ciocolata, caramel vanilie si apoi le faceti o poza si o trimiteti tuturor cu #HaiSaMancamImpreuna micul dejun :) Sunt sigura ca toata lumea va veni la masa si pancakes...vor disparea inainte sa apuce sa se raceasca :)