Cand eram mici, erau doua lucruri pe care le iubeam: mersul la cofetarie si inghetata. Cand venea vorba de o rasplata pentru nota buna de la scoala, mersul la cofetarie era prima optiune. Si nu pot sa va spun ce bucurie era cand, venind de la gradinita sau scoala cu tata sau cu bunica, fara sa ne spuna dinainte, pur si simplu deschideau usa de la cofetarie :) Noi aveam o cofetarie la complexul din cartier, asezata fix langa scarile pe care urcam si coboram zi de zi ca sa mergem la scoala. Era o cofeterie clasica, cu mese si scaune din fier forjat negru, cu o vitrina in care erau aceleasi prajituri de fiecare data: Savarina, Spumos, Bucuresti, Noapte si Zi, Amandina, Porumbita, Cremsnit, Tort Maresal, Dobos, Isler, Felii de ciocolata, bezele. Si cateodata, sezonier, inghetata sau piure de castane. O iubeam :) Acum e un magazin in locul ei, dar de fiecare data cand trec pe acolo imi aduc aminte de inghetata de capsuni, care era cam singura varianta de inghetata cu fructe la vremea respectiva. Si de bezelele coapte perfect, colorate si, atat de tari incat, daca vroiai, le puteai folosi ca arma alba :) Dar mersul la cofetarie impreuna cu fratele meu si faptul ca in zilele bune ne cumparam 3 prajituri diferite, toate pe o farfurie si primeam 3 lingurite, ca sa poata “fura” si mama cate o imbucatura din fiecare, este si va ramane una din amintirile mele de suflet :)
De aceea, cand am vazut in fotografia postata pe Instagram cu hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna inghetata de capsuni… nu am mai putut sa vad si tarta cu branza si legume, care sunt sigura ca a fost delicioasa si imi inchipui ca era cu branza cremoasa se capra, care merge perfect cu legumele la grill. Nu, eu am vazut inghetata de capsuni, bezelele si o farama din copilaria mea :)
Inghetata
Spalam bine fructele, le dam prin blender pana avem un piure, pe care apoi il trecem prin sita pentru a elimina semintele. Amestecam piureul de capsuni cu zaharul, miezul de la batonul de vanilie si zeama de lamaie. Seaparat, in alt vas, amestecam laptele condensat si smantana, cu mixerul la viteza mare, 5-7 minute sau pana avem o crema fina. Adaugam piureul de capsuni, pe care il incorporam in crema folosind o spatula. Turnam compozitia pentru inghetata intr-o caserola mare de plastic si dam la congelator. Dupa 30 de minute, scoatem de la conjelator, punem totul intr-un bol si amestecam din nou cu mixerul 1-2 minute sau pana inghetata e foarte cremoasa. O turnam din nou in caserola si o dam din nou la frigider. Repetam operatiunea de 2-3 ori, altfel inghetata va avea cristale si nu va fi cremoasa. Daca aveti o masina de inghetata totul e mult mai simplu :) Cand scoatem inghetata pentru ultima data, dupa ce o amestecam cu mixerul, adaugam bezelele pe care le farmitam intre degete.
Bezelele
Mai intai incingem cuptorul la 110°C sau treapta 1 – trebuie o temperatura foarte mica. Apoi, stergem bine bolul pe care il folosim (si care trebuie neaparat sa fie din sticla sau metal, pentru ca plasticul retine grasime iar orice fel de grasime sau urma de galbenus impiedica albusurile sa s ebata asa cum trebuie). Putem trece o felie de lamaie prin bol, ea ajuta foarte mult la decresarea lui, apoi il stergem cu un prosop de hartie pana e foarte uscat. Batem albusurile spuma cu un praf de sare, pana avem o spuma moale. E de preferat sa folositi un mixer cu stand, pentru ca e o operatiune care dureaza ceva sau, puteti implica intreaga familie, chiar si pe cei mici, si sa manuiti mixerul pe rand :)Cand spuma e moale, incepem sa adaugam zaharul, 3-4 linguri o data, amestecand bine bine dupa fiecare adaugare. Nu adaugam alt zahar pana cel adaugat anterior nu este topit (nu se mai simt granulele de zahar cand frecam spuma intre degete). Cand tot zaharul este adaugat, ar trebui sa avem o spuma de ou foarte tare si lucioasa, care nu cade din vas cand il intoarcem. Testul cel mai bun, asa cum spune mama, e daca ai curajul sa intorci bolul cu bezea deasupra propriului cap. Asta inseamna sa fii gospodina :)
Punem apoi compozitia intr-un pos cu duiul in forma de stea si formam bezelele, in tava tapetata cu hartie de copt. Lasam 2 cm intre bezele, da? Punem tava pe gratarul din mijloc al cuptorului si le coacem o ora, o ora si jumatate (in functie de cuptor), pastrand usa cuptorului intredeschisa. Cand sunt gata for fi foarte tari la atingere DAR nu isi schimba culoarea, trebuie sa ramana la fel de albe. Le lasam sa se raceasca in cuptor si apoi desprindem cu grija hartia de copt.
Combinatia de inghetata si bezea este abdolut delicioasa si o fotografie reusita trimisa intregii familii si prietenilor va asigura ca, diseara, vor fi multe linguri care se infrupta din caserola :)