Astazi am ales:

Ficatei de pui cu piure de cartofi


In familia mea, exista o singura si absoluta campioana cand vine vorba de TOT ce inseamna traditional romanesc: mamaliguta cu branza si smantana, papricas de pui, zacusca, carnati de casa si jumari, cozonac, placinte cu branza si cozi de ceapa, ficatei cu ceapa: BUNI SIA. Da, mama, stiu ca o sa citesti acum si o sa ma suni in secunda doi sa ma intrebi cum e posibil sa spun asta cand tu faci asa chiftelute bune, dar, trebuie sa-I dam Cezarului ce e a Cezarului :) Buni nu prea accepta multe inovatii in bucatarie si nu intelege de ce vreodata ar trebui sa schimbe ea una dintre retetele ei invatate dupa ani si ani de bucatarit pentru altii (bunica mea a fost ceea ce se numea pe vremea aceea servanta), apoi pentru sotul ei, apoi pentru mama, pentru noi si, un lucru care ma bucura extraordinar, pentru stranepotul ei Luca.

Asa ca, poza cu ficateii si piure de cartofi postat de @applejuicedj cu hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna m-a dus automat cu gandul la Buni a mea si la bunataturile pe care stie ea sa le faca. Pentru ea nu exista nu am chef. Pentru ea nu exista nu am un anumit ingredient. Pentru Buni exista doar “da, draga. Da, puiul lui buni” de fiecare data cand o sunam cu orice fel de pofte, de la gris cu lapte, la placinte la rulada ei faimoasa cu blat de tort si gem de caspuni :) Ea e Buni, mi se pare neaparat sa va arat sufletica din spatele multor retete de aici de pe blog, cea care m-a invatat sa fac un ochi in tigaie, primul meu cozonac si reteta de ficatei pe care vi-o arat azi.

INGREDIENTE

Cum procedeaza Buni? Incinge intr-o tigaie mare (careia ii spune invariabil de marime si forma “cratita” :) uleiul si celeste ceapa taiata pestisori. Pestisori inseamna, bucatarii mei contemporani, ca taiem ceapa julienne. Buni nu stie de julienne, dar manuieste cutitul cum o fac putini bucatari :) Peste ceapa pune mereu un pic de sare, care trage apa din ceapa si o ajuta sa nu se arda. Pana ceapa se celeste, in alta tigaie cu putin ulei, prajim ficateii pe ambele parti, fara a-i condimenta, pana sunt frumos rumeniti. In limbaj de chef – dam fata ficateilor in tigaie. Cand ceapa e calita, punem ficatul peste ea, turnam cana de apa, condimentam si punem si bulionul. Amestecam bine si lasam sa fiarba toate impreuna cca 20-25 de minute, pana ficatetii sunt gata, lichidul scade la jumatate si ficateii au un sos bine legat.

La capitolul piure de cartofi facem un “fusion” intre bucataria traditionala a lui Buni si Teo’s Kitchen si am ales sa va spun reteta pentru un piure de cartofi cu usturoi, care completeaza perfect ficatetii si in plus, din punctul meu de vedere, usturoiul are un je ne sais qua care aduce oamenii impreuna in jurul mesei :)

Taiem cartofii cubulete foarte mici (cu cat sunt mai mici cu atat fierb mai repede) si ii fierbem in apa cu sare pana furculita intra foarte usor in ei. Ii scurgem de apa si ii mutam intr-un bol, punem deasupra untul, smantana dulce si usturoiul trecut prin presa. Condimentam dupa gust si amestecam pana avem un piure pufos. Tip: pentru cei care au un stomcel mai sensibil si nu suporta usturoiul, pot sa coaca usturoiul, asezand capatana intreaga, cu tot cu foi in cuptorul incins la 180°C pana apsam capatana de usturoi si il simtim moale la interior, ca o pasta. Daca nu va place usturoiul deloc, il puteti inlocui cu ghimbir proaspat, dat pe razatoare.

Sa va fie de cel mai bine, sa va aduceti aminte sa o sunati pe buni si sa ii multumiti pentru toate bunatatile pe care vi le-a gatit si mai ales sa va bucurati de mesele in familie, care sunt nu doar mese bogate, sunt ocazii de a va regasi, de a impartasi amintiri si de a cosntrui altele noi :) #HaiSaMancamImpreuna azi!




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament