Cred ca, pentru fiecare dintre noi, checul este unul dintre gusturile marcante ale copilariei. De ce? Era la indemana fiecarei mamici si mai ales bunici cand vroiau sa ne faca “un ceva dulce”. Mama nu a fost o mare expeta in checuri, in schimb Buni ne-a facut mereu si noi ii spuneam “blat de tort”, pentru ca, in afara de checul clasic, copt in tava de cozonac, Buni facea si varianta de chec copt in tava dreptunghiulara, din portie dubla de aluat bine-si-inteles, pe care il taia apoi in 3 foi super subtiri pe care le umplea cu dulceata de capsuni si ne facea o alta clasica in familia noastra – “rulada de blat de tort” :) Mereu m-am intrebat cum faceau gospodinele de pe vremuri sa faca niste prajituri de casa deosebite, desi aveau la dispozitie mai putin de jumatate din ustensilele si ingredientele pe care la avem noi acum.
Mi-o amintesc si acum pe tanti Bia, bunica unei prieten de familie la care mai mergeam in vizita. Stiu ca la vremea aia, cand eu aveam 5-6 ani si Buni Sia, o bunica foarte tanara de altfel, avea vreo 50, tanti Bia avea 86 de ani si asta o facea oficial, in mintea mea, cel mai in varsta om pe care il cunosteam. Asta ma fascina deosebit si abia asteptam sa mergem la ea in vizita. Mereu ne dadea chec marmorat cu cacao si pudrat din belsug cu zahar pudra. La fel ma fascina si checul ei si, daca eram foarte norocosi si pe faza, cand ajungeam noi abia ce era scos din cuptor, 2 tavi de fiecare data, rasturnate pe un prosop curat de bucatarie. Tanti Bia astepta sa se raceasca, sa la poata pudra cu zahar si noi sa il devoram. Buni imi spunea de fiecare data sa nu mananc mai mult de 2 felii, ca sa nu par “prost crescuta”... o regula pe care nu am respectat-o niciodata si cred ca nimeni nu se supara prea mult :) Alt desert nu am mancat in viata mea in vizita la tanti Bia, numai checul marmorat, copt cu maiestrie de cea mai in varsta gospodina in mintea mea si, singura explicatie pe care o gaseam pentru checul fascinant, e ca tanti Monica, fiica lui tanti Bia lucra la avicola si cu siguranta ii aducea foarte multe oua :)
Asta am priceput cu mintea mea de 5 ani, asta tin minte pana acum, la 30 de ani si mai ales asta mi-a venit in minte cand am vazut fotografia cu checul postat de voi pe Facebook, folosind hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna, cu 2 checuri resturnate pe prosopul de bucatarie, asteptandu-si randul la pudrat cu zahar vanilat :) Va multumesc ca imi dati ocazia sa imi amintesc toate aceste lucruri din copilarie mea sau mai recente, dar foarte dragi sufletului meu, prin intermediul fotografiilor cu mancare pe care le postati pe #HaiSaMancamImpreuna! :)
Incingem cuptorul la 180°C si tapetam cu hartie de copt sau cu unt si faina o tava pentru chec (cozonac). Batem ouale, fara sa separam albusurile de galbenusuri, intr-un bol mare, impreuna cu zaharul. Le amestecam cu mixerul la viteza mare, 10 minute sau pana amestecul de oua se ingroasa, devine aproape alb la culoare si isi dubleaza volumul. Acest pas este foarte important pentru ca prajitura sa creasca frumos si sa fie umeda si delicioasa :)
Cand ouale si-au dublat volumul, adaugam si vanilia si untul topit, amestecam, apoi cernem deasupra faina si amestecam bine folosind o spatula, cu miscari de impaturire, de sus in jos, pentru a nu scoate aerul din compozitie. Tocmai pentru ca nu folosim praf de copt, e important sa tinem cat mai mult aer “captiv” in compozitie, da?
Dupa ce si faina este incorporata, impartim aluatul in doua parti egale: intr-una din parti punem ciocolata alba topita, in alta ciocolata neagra (sau, daca nu va place ciocolata amaruie, puteti folosi ciocolata cu lapte) si amestecam bine pana la incorporare.
Turnam jumatate din compozitia “alba” in tava, apoi toata compozitia “neagra”, o nivelam usor folosind o spatula, apoi deasupra turnam restul de compozitie alba. Folosim un cutit pentru a marmora checul, adica facem S-uri cu cutitul in tava, astfel incat compozitile sa se intrepatrunda frumos.
Dam tava la cuptor 45-50 min sau pana checul este rumenit deasupra si la apasare, opune rezistenta :) Ii facem si testul scobitorii, dar nu uitati ca ciocolata va fi complet intarita numai dupa ce checul se raceste. Asa ca, daca vedeti urme de ciocolata pe scobitoare dupa 50 min de copt, sa nu credeti ca nu e facut checul, da?
Sa va fie de cel mai bine si nu uitati sa postati pozele cu mancarea voastra preferata pe Facebook si Instagram folosind hastag-ul #HaiSaMancamImpreuna. Eu aflu cum se pregatesc si va impartasesc retetele aici, in sectiuna Din poza in farfurie de e blog :)