Da da, sa stiti ca bine am vazut si ca Buruletz a denumit “Burger Vegetal” fotografia postata de ea pe Instagram folosind hashtag-ul #HaiSaMancamImpreuna, doar ca pe mine personal, m-a dus cu gandul la ceva care arata foarte asemanator, tot fara carnita, dar nu chiar burger – “placinte de dovleac”. Cel putin asa le spunea Buni Sia cand eram noi mici si erau un hit in familia noastra in fiecare vara. Buni, la fel ca orice gospodina care se respecta, isi adapta retetele in functie de sezon, cu ingredientele de sezon, pe care le aducea de la tara. Daca in ano domini 1992 a fost un an in care la Aschileu s-au facut cel mai bine dovleceii, atunci a variat 20 de retete cu dovlecei in anul respectiv. Nu era la fel de fun cand era un an bun in care se faceau cartofii si stiam ca urmeaza o iarna de tocanite si cartofi facuti in 200 de feluri, da’ asta era voia gastronomica a naturii si noi ne supuneam :) Mai ales ca Buni gatea si gateste absolut extraordinar si 10 mese pe baza de cartofi erau toate diferite si, indiferent cat nu sunt eu de fan cartofi, trebuie sa recunosc ca erau foarte bune!
Dar cu dovleceii e alta poveste, as putea foarte bine sa ii mananc si cruzi! Imi plac si dovleceii nostri clasici, dar si zucchini, dovleceii pe care i-am imprumutat din “tarile calde” si imi plac extraordinar de mult florile de dovlecei umplute cu branza si topite, asa cum imi facea mama cand locuia in Elvetia. Trebuie sa recunosc, prima daca cand a zis #HaiSaMancamImpreuna si s-a prezentat cu florile de dovlecei era mai mai sa ii spunem #HaiSaMananciSingura, mama Lucia! :) Dar cum ne-a invatat civilizati, am zis ca frumos e sa gustam macar, daca draga de ea s-a straduit. Si eu si Luca ne-am uitat unul la altul si ne-am spus din ochi “orice ar fi, inghitim de dragul lui Buni Luci!”. No, cum ar spune ardeleanu’…n-o fost cazul! A fost una dintre cele mai surprinzatoare si bune mese in familie :)
Sa revenim la burgerul vegetal facut din dovlecel, asa cum ni-l facea Buni Sia. Desi ea le spunea placinte, erau de fapt un fel de crochete sarate, pe care ni le punea in sandwich la scoala, denumirea de burger fiind intodusa mult mai tarziu in vocabularul ei culinar, de unde pana in ziua de azi le spune “bambungheri”. Cert este ca era o mancare atat de simpla, dar care ne strangea pe toti impreuna la masa si cel mai frumos era cum stateam toti in jurul ei cand le cocea, si bunicul, si noi si parintii si uneori si cainele si asteptam sa le coaca rand pe rand si era batalie cine sa o ia pe urmatoarea. Le mancam asa, aproape fierbinti, pana ne trecea pofta, apoi o lasam in pace sa le coaca pe restul linistita, pana crestea teancul pana la tavan :)
Spalam bine bine dovleceii, ii taiem in partea cu codita si ii dam pe razatoarea mare, cu tot cu coaja. Ii amestecam bine cu o lingura de sare si il punem intr-o sita, in chiuveta sau deasupra unui vas si il lasam 20-30 de minute. Sarea are rolul de a trage apa din dovlecei si asa ii putem scurge foarte bine, pentru ca altfel, burgerii vor fi apatosi. Dupa cele 30 de minute, punem dovleceii pe o suprafata intinsa si ii tamponam cu un servet de hartie curat, ca sa indepartam tot excesul de apa.
Separat, intr-un vas mare, batem ouale ca pentru omleta, condimentam cu sare si piper dupa gust, apoi cernem faina si praful de copt, amestecam pana avem un aluat omogen, mai gros ca si consistenta decat cel pentru clatite. Adaugam usturoiul curatat si trecut prin presa, patrunjelul tocat marunt, apoi cascavalul dat pe razatoare si porumbul. Amestecam foarte foarte bine si la final punem si dovleceii, amestecam din nou.
Incingem o tigaie mare si cand e bine incinsa, o ungem cu ulei de masline, folosind o pensula. Buni Sia folosea o pana pentru uns, mi-o aduc aminte cu drag si acum :) Punem cate o jumatate de polonic de compozitie in tava si o prajim la foc moderat, pana incepe sa se rumeneasca pe margini si pe surafata ei incep sa apara besicute. O intoarce si o mai lasa la prajim 1-2 minute si pe partea cealalta.
Dupa ce va trece pofta si mancati 1-2-3 burgeri din dovlecei imediat ce i-ati copt, puteti striga pe toata lumea la masa cu deja tradionalul #HaiSaMancamImpreuna si sa mancati burgerul in chifla, cu putin sos de iaurt sau smantana :)
Sa va fie de cel mai bine si nu uitati sa postati fotografiile cu mancare pe Facebook si Instagram folosind hashtag-ul #HaiSaMancam impreuna, iar eu pot transforma fotografiile voastre in vedete, gatind reteta din spatele lor aici :)