Astazi am ales:

Branza de capra la cuptor


Branza de capra am descoperit-o inca de mica. Desi nu aveam bunici la tara, mergeam in vacante la fratele bunicii mele si acolo, macarea era altfel! In primul rand, pana sa ajungem la branza de capra, trebuie sa va povestesc despre gustarea mea preferata – “pita cu oloi si cu miere” – adica o felie maaaare de paine de casa, coapta de matusa in cuptorul de lut, in fiecare sambata, pe care ne punea un strat subtire de ulei de floarea soarelui, facut de ei si apoi presara totul cu zahar. Da, asa cum v-ati prins deja, pita e paine in Ardeal, oloiul ulei si mierea zahar :) Exact in fata portii, peste drum de casa, era targul, un deal pe care se tinea iarmarocul si pe care alergam de sus pana jos, de circa 20 de ori pe zi. Acelasi targ pe care fugea si mama, in vacantele de vara si striga din varf, inainte sa se porneasca la vale “Matusaaaaaa, fa-mi o pita!” si pana ajungea jos, avea painea pregatita si sufletul plin :)

Branza de capra nu era considerata o delicatesa atunci, si chiar daca noi nu aveam capre, primeam din vecini. Si cel mai des, se facea cu ea mamaliga, in straturi, asa cum se face in Ardeal, cu smantana si cu slanina prajita. Pe vremea aia insa, nu eram mare fan branza de capra si foarte tarziu am ajuns sa o apreciez. Iar cand am vazut poza postata de Lili pe Instagram cu #HaiSaMancamimpreuna, desi ea a spus ca seara lor greceasca, mie mi-a amintit de serile de vara, la tara si de branza de capra, pe care atunci o consideram “puturoasa” si nu stiam ca, peste vreo 20 de ani asa, Teo, de la Teo’s Kitchen si nu Doruta de 5-6 ani, o va iubi! :)

Branza de capra picanta la cuptor o sa facem azi, inspirati de poza Lilianei :)

INGREDIENTE

Incingem cuptorul la 180°C si pregatim un vas termorezistent mic, de cca 15-20 cm diametru. Intr-un vas amestecam crema de branza si branza de capra. Condimentam cu sare si piper dupa gust, cu grija insa si pe gustate, pentru ca, in functie de producator, branza de capra poate fi destul de sarata. Intindem amestecul in vas, lasand 2-3 cm pe margine, de jur imprejur. Turnam salsa in spatiul lasat, inconjurand branza. Intr-un bol amestecam rosiile cherry, ardeii iuti, sare, piper, patrunjelul si uleiul de masline. Punem amestecul de rosii peste branza si salsa, apoi dam vasul la cuptor 10-15 minute, sau pana branza de capra este rumenita.

 

Cat totul sta la cuptor, sunt foarte incurajate pozele de toate felurile, trimise celor dragi, cu mesajul cel mai drag mie - #HaiSaMancamImpreuna :) Cand totul e gata, punem vasul in mijlocul mesei si, mancam toti impreuna, cu felii de paine prajita sau torillas, pentru ca este un dip minunat pentru orice ocazie – cina in familie, o masa cu prietenii, seara de filme :) 




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament