Astazi am ales:

Biftec tartar


O sa incep reteta de azi cu o marturisire: multi ani nu am mancat carne de vita, nici macar gatita, deci pana la varsta de 20 si de ani, nu am mancat nici biftec tartar, care pe langa faptul ca era din vita, mai era si crud :) Apoi, gusturile mele s-au cizelat cu timpul, mai ales de cand am inceput serios sa gatesc si, azi, consider ca biftecul tartar este ideal cand le spunem prietenilor #HaiSaMancamImpreuna. De ce? Pentru ca putem sa pregatim noi, gospodinele, gazdele carnea de baza, iar apoi sa facem o masa mare, pe care sa punem carnea intr-un bol mare, in mijlocul mesei, iar in jurul ei restul ingredientelor pentru servit. Asa, fiecare omulet isi poate pune cata carne doreste si apoi ingredientele preferate, in combinatia si cantitatea pe care o vrea :) V-ati gandit vreodata sa organizati o cina in familie sau un biftec-tartar party? Daca nu, poate va incumetati de acum inainte :)

Flavia a postat pe Facebook fotografia cu un biftec tartar frumusel si mi-a adus aminte de aceasta reteta dar si de filmuletele cu Mr. Bean din copilaria noastra, la care ne uitam impreuna, toata familia si radeam copios. Mai tineti minte? Imediat dupa ’90 cand am inceput sa avem televiziune prin cablu, scenetele lui Mr. Bean erau peste tot si nu ne mai saturam de ele. Ei bine, intr-una din ele, Mr. Bean mergea la un restaurant de ziua lui si vroia sa se auto-rasfete cu ceva fancy. Dragu de el, a ales biftec tartar, fara sa stie ca e carne cruda :) Apoi, tot episodul s-a straduit sa o ascunda in solnita, in ghiveciul cu flori, in pantalonii chlenerului :) Eu va asigur ca reteta pe care vi-o propun este absolut delicioasa si dupa un biftec-tartar-party cu cei dragi NU o sa gasiti bucati de carne ascunse in ghivece :)

Un biftec tartar bun se face numai din muschi de vita, care trebuie sa fie foarte dar foarte proaspat si de preferinta tocat din cutit sau, daca nu va descurcati, dati carnea prin masina de tocat dar in niciun caz prin blender. Nu vrem o pasta de carne, vrem o carne de vita careia sa ii simtim bine aromele. Nelipsite din reteta de biftec sunt caperele, ceapa, castravetii murati. La capitolul ingrediente lichide: sosul Worchester, sosul Tabasco, galbenusul de ou, la fel foarte proaspat si de preferinta de la oua organice si, bineinteles, un strop de cognac sau whiskey :)

INGREDIENTE

Spalam carnea foarte foarte bine, o tamponam cu prosop de hartie pentru a o usca, apoi trecem la tocat: fie cu un cutit bine bine ascutit, cat putem de marunt sau o dam prin masina de tocat carne, dar nu foarte fin. Amestecam apoi carnea cu toate restul ingredientelor si amestecam bine bine. Potrivim la gust de sare si piper si modelam ciftelute de carne ca si cele pentru burger. Sau punem carnea in cercuri metalice speciale, ca sa ii dam foma. Sau punem carnea pur si simplu intr-un bol cu mai multe linguri si fiecare se serveste cucat doreste. Ce e foarte important e sa puneti pe masa, in jurul carnii, boluri cu capere, ceapa, castraveti murati, sosuri, pentru ca fiecare sa isi poata prepara biftecul asa cum doreste si apoi…#HaiSaMancamImpreuna :)




Lasa un comentariu

Nume si prenume
Adresa de e-mail
Comentariul tau


Regulament